Activiteiten

De synagoge is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
Activiteiten in de andere kerken en synagoge van de SOGK vindt u onder het kopje "Activiteiten SOGK".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

2

april
Paaswandeling

Paaswandeling

In en rond synagoge Apingedam

Op tweede paasdag, maandag 2 april 2018 organiseren we een begeleide paaswandeling rond de Synagoge in Appingedam. De paaswandeling start met een korte inleiding in de synagoge waarna we op pad gaan voor een wandeling door Appingedam. Het programma wordt afgesloten met een kort (barok)concert in de synagoge. Prijs (incl. concert en hapje/drankje): € 8,75, donateurs SOGK betalen € 7,00. Opgave telefonisch via 050-3123569 of via de mail.

Locatie Synagoge Appingedam: Broerstraat 6 Appingedam
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Inlichtingen info@groningerkerken.nl
Lees meer
Vrijdag 10 november t/m 28 januari 2018
Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Groningen in Amsterdam

Het museum over de Amsterdamse School 't Schip staat de komende maanden in het teken van het Noorden. Tot en met 28 januari 2018 is de expositie "Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling" van Berlagehuis Usquert te bezichtigen in Museum Het Schip. De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Reitsma die vele kerken in Amsterdamse School-stijl heeft ontworpen.

Locatie Museum 't Schip: Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Lees meer
Woensdag 3 januari t/m 18 maart 2018
Onze Joodse Stadjers

Onze Joodse Stadjers

Joods 'Minimuseum' tijdelijk terug

De legendarische expositie 'Onze Joodse Stadjers' van voormalig architect Pieter Oegema over het joodse verleden van Groningen is vanaf januari 2018 opnieuw te zien. Van 1993 tot 2005 was de expositie een vast onderdeel van zijn winkel in kunstposters annex Minimuseum vlak bij het Groninger Museum. Nu is ze te tijdelijk zien in Synagoge Groningen, op een steenworp afstand. Pieter Oegema (Kollumerzwaag, 1933) was lange tijd architect in Groningen. Na beëindiging van zijn loopbaan als architect begon hij in 1993 een bijzondere winkel waar hij reproducties en ansichtkaarten van wereldberoemde schilderijen verkocht. Oegema had voor zijn winkel een strategische plek gekozen: korte tijd later werd honderd meter verderop het Groninger Museum geopend. De expositie in Synagoge Groningen bevat onder de titel 'Van goud tot hout' een opmerkelijke primeur. Op een nevenexpositie wordt een verzameling houten en bijna manshoge menora's (joodse zevenarmige kandelaars) getoond die door Oegema in de afgelopen decennia ontworpen en uitgevoerd maar nooit tentoongesteld zijn. Kenmerkend zijn het gebruik van massief hout en organische vormen, waardoor het lijkt alsof het bomen zijn. Ze zijn opgebouwd uit houten ringen die stuk voor stuk door Oegema zijn gezaagd en gepolijst. Oegema borduurt met zijn ontwerpen voort op traditionele, edelmetalen menora's.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Zaterdag 20 januari t/m 18 maart 2018
Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Expositie Sytske Feitsma

Van 20 januari tot en met 18 maart is in het kerkje van Rottum een expositie van ceramische tegeltableaus van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma. Sytske kiest als thema voor haar werk “domus” ofwel “huis”. In de, een beetje geheimzinnig aandoende, tegeltableaus huizen diverse bewoners. Tussen de tableaus ontdekt men bijvoorbeeld het huis van de berkenziel of het huis van Anna. Sytske is woonachtig in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als ceramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen, vervaardigt zij fantasievolle vrije vormen, waarvan enkelen tijdens de expositie zijn te bewonderen.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur

21

januari
De Dag van het Jodendom

De Dag van het Jodendom

De nieuwe bisschop van Groningen, de oud-testamenticus Ron van den Hout en emeritus hoogleraar psychiatrie Herman M. van Praag, tevens publicist over Joodse onderwerpen, buigen zich op zondagmiddag 21 januari in Synagoge Groningen over het belang van traditie in onze tijd. De ‘Dag van het Jodendom’ wordt in Nederland sinds een aantal jaren rond half januari gehouden, op initiatief van de Nederlandse bisschoppen, net als in vele andere Europese landen. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema: ‘ledor wador’ – Hebreeuws voor: ‘doorgeven van de traditie’. Door middel van deze studiemiddag, wil het bisdom Groningen-Leeuwarden een aanzet geven tot nadenken en discussie over dit thema. Het doorgeven van een (geloofs)traditie spreekt in de seculiere samenleving van de de 21ste eeuw namelijk niet meer vanzelf. Wij hebben tegenwoordig behoefte aan een open houding en kritische beschouwing van de eigen traditie. Maar ook blijft er een behoefte bij mensen van alle generaties aan vaste rituelen bij belangrijke momenten in het leven. Onvermijdelijk komen bij een zoektocht naar de mogelijkheden voor het levend houden van de traditie ook vragen op over identiteit en herkomst. Kunnen we door vernieuwing van de traditie er inhoud en betekenis aan blijven geven? Aanmelding: In verband met praktische organisatie en voorbereidingen vragen wij u zich z.s.m. aan te melden bij: mevrouw Lisette Winter, p/a Secretariaat Bisdom Groningen-Leeuwarden Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen, tel. 050-4065888 of via e-mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 14:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen l.winter@bisdomgl.nl
Lees meer

21

januari
Ragazze Mature

Ragazze Mature

Op 21 januari om 14.30 uur geeft Ragazze Mature een concert in de Kloosterkerk in Thesinge U kunt luisteren naar gevarieerde muziek voor drie vrouwenstemmen, a-capella en begeleid door piano en violen. De musici zijn: Anneke Knoppert, Olga Schoonheim en Thea Schuringa, zang Anneke Heeroma, piano en Ida Haack en Nelleke Geusebroek, viool.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen pluc.plaatsman@gmail.com

25

januari
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl

25

januari
Nieuw Licht: Bert Wagendorp

Nieuw Licht: Bert Wagendorp

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay Vals spel waarin hij zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld. Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan? Coreferenten deze avond zijn schrijver, sportanalist en oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica en oud-wielrenner Bert Otten.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Lees meer

28

januari
Musica Amorosa - Romancero Gitano

Musica Amorosa - Romancero Gitano

Vocaal Ensemble Cantatrix

Zondagmiddag 28 januari geeft Vocaal Ensemble Cantatrix een concert in de Der Aa-kerk. Cantatrix brengt, onder leiding van de Letse gast-dirigente Krista Audere, het spetterende koorwerk Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco, begeleid door Jan Bartlema op gitaar. De poëtische tekst is van de hand van Federico García Lorca (1898-1936). Een Spaanse dichter en toneelschrijver die door velen wordt gezien als de grootste die zijn land heeft voortgebracht. Hij was openlijk homoseksueel, maar mocht in zijn land niet zijn wie hij was. Vanwege zijn liefde voor de armen en de kanslozen, zijn gevoel voor de smartelijke poëzie van hun leven, werd hij tijdens de Spaanse burgeroorlog gedood. Zijn boeken, waaronder Romancero Gitano, werden in het openbaar verbrand. Zijn graf is nooit gevonden. Lorca werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van Franco’s terreur en het dossier over zijn moord is tot op heden nog niet gesloten.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 18,00
Lees meer

28

januari
Alto Kwartet

Alto Kwartet

Het Alto Kwartet heeft haar naam ontleend aan het roemruchte jazzcafé Alto in de binnenstad van Groningen. Tijdens de laatste concertavond op 30 maart j.l. speelde een saxofoonkwartet aangevuld met bas en drums o.l.v. Hans Bosch. In dat kwartet speelde ook Hugo Beukema, oprichter en exploitant van jazzcafé Alto. Vanwege de enthousiaste reacties tijdens die avond werd besloten verder te gaan het Alto Kwartet was geboren. Het repertoire biedt highlights van de Jazz en Rhythm 'n Blues uit de periode 1900 tot nu.

Locatie Ker Oosternieland: Oosternielandseweg 12 Oosternieland
Tijd 15:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer

28

januari
Magnificat Vivaldi

Magnificat Vivaldi

Antonio Vivaldi

Deze bekendste versie van Vivaldi’s Magnificat werd rond 1720 gecomponeerd voor koor, twee sopranen, alt en tenor, strijkers en basso continuo. In deze uitvoering wordt de rol van het orkest overgenomen door het nieuwe barokorgel. Vivaldi’s werk is heel doorzichtig, met lange unisono strijkerslijnen, en ook wel unisono koorlijnen. Dat geldt zeker níet voor het dramatische ‘Et misericordia eius’, dat tegelijk heel polyfoon en dramatisch geschreven is en klinkt. Het begin van het openingsdeel, ‘Magnificat’, staat als een muur, evenals dat van het ‘Gloria Patri’, waarin die muur trouwens vervaarlijk schuift door zijn modulaties. Als we het hebben over Vivaldi denken we allereerst aan de magistrale orkestwerken die hij in grote getale heeft gecomponeerd. Het schrijnen van de dissonanten, het ritmisch karakter van zijn muziek en de ongekende ‘swung’ die Vivaldi zo kenmerkt worden met deze combinatie van koor en orgel bijzonder hoorbaar. Kamerkoor Tirana herneemt hiermee een deel van het kerstconcert dat in december j.l. zeer succesvol ten gehore werd gebracht. Welkom op zondag 28 januari!

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat Groningen
Tijd Aanvang 17:00 uur
Prijs Toegang Collecte
Lees meer