Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de synagoge van Appingedam. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

4

mei
Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet 2018

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet 2018

Sprekende herdenkinge

Op vrijdag 4 mei vindt in Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten het duo-project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. Het zijn allen kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet staan centraal. Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Het project in Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten is een initiatief van Stichting Folkingestraat Synagoge, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, diverse locatiehouders, Cultuur Historisch Centrum Oldambt, Sjoelplein Winsum, Stichting een Joodse Erfenis, Museum Stad Appingedam, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en gemeente Appingedam.

Locatie Groningen, Winschoten, Winsum en Appingedam: diverse in Groningen
Lees meer
Dinsdag 13 maart t/m 6 mei 2018
Dansen met de vijand

Dansen met de vijand

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent op zondag 11 maart a.s. in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand. De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur Entree: € 3,-- (kinderen gratis)

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraaat 60 Groningen
Tijd Dins- t/m vrijdag en zondag 13:00 - 17:00 uur
Lees meer
Zondag 25 maart t/m 3 juni 2018
Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Expositie

Van 25 maart tot en met 3 juni, exposeren Sietse, Hylkje en Ytje Engbrenghof in het kerkje van Rottum. Het thema van de expositie is: ‘t land aan de waddenkust, het prachtige wierdenlandschap aan de wadden zee met een grootse geschiedenis waarin kloosterlingen een grote rol hebben gespeeld. Het eerste luik zijn natuurfoto’s van Sietse. Het tweede luik bestaat uit schilderijen en quilts van Ytje. Hierin herkent men het vlakke land met de verre horizon en de zee. Het derde luik laat het monnikenwerk van Hylkje zien: handschriften, initialen en miniaturen zoals die ook honderden jaren geleden in dit gebied door kloosterlingen werden gemaakt. Het kerkje is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Donderdag 5 april t/m 31 mei 2018
Een tafel met taferelen

Een tafel met taferelen

Over heden en verleden

Op 5 april a.s. gaat in Synagoge Groningen het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum. De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving. Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Door de context waarin het verhaal wordt geplaatst, worden de beschouwers in staat gesteld om het verhaal opnieuw te interpreteren. Installatie en labs De borden, die Silverstein maakte in samenwerking met zijn vier leerlingen van het Harens Lyceum, zijn gemaakt met de majolica-techniek, een techniek die stamt uit de 16e eeuw. Het geheel wordt in Synagoge Groningen opgesteld op de galerij onder de opvallende davidster in de westgevel. De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren. Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Zondag 15 april t/m 31 mei 2018
Mijn Groningerland

Mijn Groningerland

Expositie Piet Bijma

De tentoongestelde landschappen zijn vaak in combinatie met imposante luchten. Piet Bijma ziet de natuur als bron van leven. Dan voelt hij zich als een kind in een speelgoedwinkel. Het grote geheel beleeft hij op de fiets, maar ook stopt hij en verbaast zich over het kleine in de natuur. Hij is geboren in Zevenhuizen, zijn ouders hadden daar een boerderij. Na een aantal verhuizingen woont hij nu bij Schifpot tussen Garnwerd en Feerwerd. Piet Bijma is begonnen in de metaalindustrie, maar is uiteindelijk goudsmid en muzikant geworden. Natuurfotografie is zijn passie en dat in de ruimste zin van het woord. Ook portret – en modelfotografie heeft zijn belangstelling.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer

26

april
Koningsnacht bij kaarslicht.

Koningsnacht bij kaarslicht.

Op donderdag 26 april verzorgen countertenor Robert Kuizenga en organist van de Lutherse kerk Tymen Jan Bronda een Koningsnachtrecital 'bij kaarslicht'. Op het programma werken van Johann Sebastian Bach met o.m. zijn cantate Vernuegte Ruh BWV 170. Daarnaast laten beiden delen uit Bachs alt solocantates horen. Verder staan op het programma bekende aria's van Handel en Purcell. De organist omlijst het programma met bekende en Bachwerken. De avond heeft een intiem karakter: er worden zitplaatsen rondom het nieuwe orgel geplaatst voor een unieke beleving in huiskamersetting. Zoals dat alleen mogelijk is bij het nieuwe barok-orgel in de Haddingestraat. Na afloop krijgt u van de Vrienden van een glas wijn aangeboden. Entree: 10 euro (donateurs SVLK 8 euro) meer info: www.svlk.nl /

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd 21:30 - 22:30 uur
Lees meer
Vrijdag 27 april t/m 29 april 2018
Labyrint lopen

Labyrint lopen

In de Mariakerk te Oosterwijtwerd ligt elk laatste weekend van de maand een labyrint. Deze maand is dat het weekend van Palmpasen, van vrijdagmorgen 23 tot zondagavond 25 maart, dagelijks van 10:00 – 18:00 uur Een labyrint is een oud en wereldwijd symbool, een patroon van lijnen die naar het midden voeren en er weer uit. Een meditatieve oefening om gaandeweg te komen tot de kern van je leven. Ieder kan op eigen gelegenheid het labyrint lopen. Uitleg over het labyrint is beschikbaar.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Lees meer

27

april
De relatie Koningshuis en Joods Groningen

De relatie Koningshuis en Joods Groningen

Flitslezingen

Op vrijdag 27 april aanstaande bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie Groningen. Vanwege het grote aantal te verwachten bezoekers aan de stad zal Synagoge Groningen al vanaf 9.30 uur (i.p.v. 13.00 uur) geopend zijn. Gedurende de openingsuren zal er middels een serie ‘flitslezingen’ aandacht worden geschonken aan de bijzondere band tussen het koningshuis en de Joodse gemeenschap. Er is momenteel veel aandacht voor de band tussen ons vorstenhuis en de Joodse gemeenschap vanwege onder meer de op 18 april geopende expositie Joden en het huis van Oranje in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In Synagoge Groningen zal historicus Geert Volders aan de hand van diverse anekdotes en beeldmateriaal de relatie tussen het Huis Oranje-Nassau en Joods Groningen toelichten. Daarbij zal hij ook vertellen over het bezoek in 1909 van prins Hendrik en koningin-moeder Emma aan de stad Groningen. Tijdens dit bezoek kwam het koninklijke gezelschap naar de drie jaar eerder geopende synagoge. Ter herinnering aan dit bezoek wordt nog altijd een prachtig mapje in de synagoge bewaard, met daarin afgedrukt de liederen die het koor van de Joodse gemeente voor koningin-moeder en prins ten gehore bracht. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers ieder heel uur aansluiten bij een rondleiding door de synagoge. Om 10.30 uur zal de eerste flitslezing worden verzorgd en deze wordt herhaald om 13.30 uur en 15.00 uur. Duur ca. 20 minuten. Entree €5,- (incl. flitslezing en rondleiding).

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 09:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Zaterdag 28 april t/m 29 april 2018
Kruiswegstaties in papierknipkunst

Kruiswegstaties in papierknipkunst

Sinds de 18e eeuw hebben katholieke kerken een zogenaamde kruisweg: een serie van veertien schilderijen die de laatste gang van Jezus, van de veroordeling door Pilatus, het dragen van het kruis, zijn dood en zijn graflegging laten zien. De kruisweg is een ontroerende, gruwelijke en schokkende serie die de mens terugwerpt op wat wezenlijk is. Jan Lever, knipkunstenaar uit Westerbork heeft een kruisweg gemaakt in zwart papier, waarin Jezus eenzaam het leed van de wereld moet dragen. Voor Jan was de Kruisweg allesbehalve een romantische geschiedenis: het offer van Christus ging gepaard met afschuwelijke lichamelijke en innerlijke pijnen in de hoop dat dit grote offer niet voor niets was. Marius de Schaar, knipkunstenaar uit Vinkhuizen heeft een serie gemaakt in rood papier, waarin hij reageert op het werk van Jan. Christus en zijn lijden zijn ondergeschikt aan de omstanders die kruisweg meemaken: sommigen zijn geraakt, maar veel anderen vinden de dagelijkse beslommeringen toch wel belangrijker dan de grootste gebeurtenis die ooit op aarde plaatsvond. De kerk van Thesinge heeft een bijzondere band met papierknipkunst. Eppo Brongers knipte bij de opening van de huidige kerk in 1786 een fraaie sierrand om een handgetekende oorkonde. Dit werk en een later werk van Brongers wordt permanent tentoongesteld in de kerk. Op zondag 6 mei 2018 om 16:00 uur vindt een plechtige afsluiting plaats van de expositie. Jan Lever en Paul Borggreve zullen gedichten naar aanleiding van het werk voordragen. Muzikale ondersteuning is er met orgelspel door Pamela Wolters. De toegang is geheel vrij. Een ieder is van harte welkom! Meer informatie over Jan Lever: www.janlever.nl Meer informatie over Marius de Schaar: mariusdeschaar. www.exto.nl

Locatie Kloosterkerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd 11:00 - 16:00 uur

28

april
Kerk open

Kerk open

In onze kerk vinden kerkdiensten plaats en alles wat er al eeuwen lang gedaan wordt, geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen zijn we aanwezig voor rondleiding en/of informatie. wilt U even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken is dat natuurlijk ook prima. Verder is het een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden zowel van Kerk als Leerkerkje: eschriever@ziggo.nl tel: 06-38678304 Secretaris Stichting Rondleiders Kerk Noordbroek.

Locatie Kerk Noordbroek: Hoofdweg 129 Noordbroek
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Inlichtingen eschriever@ziggo.nl
Lees meer

29

april
Van Zijl Consort

Van Zijl Consort

Sfeervole muziek

Op zondagmiddag 29 april om 14.00 uur verzorgt het Van Zijl Consort een afwisselend Lenteconcert in de kerk van Nieuw Scheemda. Er klinken onder andere werken van Johann Sebastian Bach met als hoogtepunt het prachtige largo uit de trio-sonate uit het "Musikaliches Opfer" en composities van zijn jongste zoon Johann Christian Bach. En ook een moderne en spannende compositie van de Nederlandse componist Ton Bruynel, die zich op zijn avondwandelingen in Frankrijk liet inspireren door de kreten van een uil. Na de pauze staat onder meer de beroemde fluitsolo Syrinx van Claude Debussy op het programma. Het Van Zijl Consort bestaat uit Rigobert van Zijl, klavecimbel, Eveline Peper, cello, Tanneke Schoppen, viool en Robert Jan van der Feen, fluit.

Locatie Kerk Nieuw Scheemda: Hamrikkerweg 27 Nieuw Scheemda
Tijd Aanvang 14:00 uur
Lees meer