Metaheerhuisje

Metaheerhuisje synagoge Appingedam

Het is maar een simpel, klein gebouwtje dat in 1930 op de joodse begraafplaats is neergezet als opvolger van het eerste ‘lykenhuisje’ uit 1900. Beide deuren aan de achterkant zijn nog afkomstig van dit eerste huisje. De oorspronkelijke functie van het metaheerhuisje is het ritueel reinigen van de doden en het gereedmaken voor de begrafenis. Verder werd er voorafgaand aan de begrafenis een speciale dienst gehouden met onder andere een rede ter voorspraak van de overledene.

Samen met de voormalige synagoge in Appingedam, is het metaheerhuisje een informatiepunt waarin het verhaal van de joodse mensen van Appingedam in woord en beeld wordt weergegeven. Op glazen panelen is te lezen over de oorspronkelijke functie van het huisje, over de rituelen. Ook is informatie over de begraafplaats en over de mensen die begraven liggen op de joodse begraafplaats.

Metaheerhuisje Appingedam 
Cherish every story, especially if there are lessons to be learned.
This Jewish mortuary is still here. And it now tells important stories about history, religion, rituals and tolerance. We wanted to honour the original walls and the authentic atmosphere of the space by placing glass in front of the walls. On the glass, visitors can read about the history and meaning of the Metaheerhuis in Appingedam, Groningen. 

Metaheerhuis